| Subcribe via RSS

Skapa en legend

mars 13th, 2015 Posted in 1. Innan du börjar

Om du har planer på att söka avancerad information på nätet, så bör du skapa dig en legend – Ett alias som du mer obehindrat kan jobba med.

Börja med att tänka på att det behöver ske från dator som har annat än din arbetsgivares IP-range.
Datorn bör även vara utrustad med ett fullgott Anti-Virusskydd och bör inte kunna kommunicera med din arbetsgivares nätverk.
Utan en sk. ”Stand Alone-dator” med uppkoppling till internet.

Du behöver sedan ett namn och en historia och en bra idé är att generera ett par personer genom fakepersongeneratorn:
http://sv.fakenamegenerator.com/advanced.php?t=country&n%5B%5D=sw&c%5B%5D=sw&gen=100&age-min=28&age-max=40
(Ställ in kön och ålder mm. efter ditt önskemål. och ”Kill your darlings” dvs välj INTE en ett namn och profil som du ”gillar” eller som någon kan misstänka anspelar på ditt riktiga jag – utan precis tvärtom, välj något riktigt omaka – det är ditt arbetsredskap, inte ditt nya smeknamn!

Exempel:
Generate a Random Name   Fake Name Generator

Som du ser genererar den även VISA-kort, expire date och CCV2 (om dessa är valida eller inte vet jag inte), men jag vet att personnumren som genereras är rätt formatterade.
Dessa kan även valideras genom http://www.personnummer.nu/ som är en liknande generator.

Verifiera personnummer   Personnummer.nu

Naturligtvis bör du inte nyttja någon av uppgifterna för något som olagligt eller klandervärt – men det ansvaret ligger på dig.

Om du nu känner att du har en person, alias, adress, användarnamn med mera som du känner dig bekväm med, så bör ditt nästa steg vara att skaffa dig en eller ett par e-postadresser.
Förslagsvis via gmail, hotmail, hushmail osv.

När du väl har dessa e-postkonton, så behöver du skaffa dig profiler på Facebook, Twitter, Google+ (får du ”på köpet” om du använder gmail) och Linkedin som ett minimum – detta för att utan problem kunna söka information i bland annat dessa plattformar.

Men – Tänk dig dina konton som ett ”READ-ONLY”, och gör så lite avtryck som möjligt i rollen som din legend eller med andra ord gilla inte bilder, skriv inte kommentarer, åtminstone inte om det inte stämmer väl med ditt ”alter ego” och använd den absolut inte för privat bruk.
Då riskerar du att både röja dig själv och kanske även utsätta nära och kära för onödiga risker.

Nästa steg är att skapa ”Google Alerts” utifrån ord och sökfraser som gäller ditt ”område” – tänk här på att det handlar om ”som du frågar får du svar”:
Skriver du ”Bedrägeri”, så får du inte alerts som innehåller bedragare, bedragaren, bedragarna, bedräglig, bedrägliga osv. så tänk till och snåla inte!

Tänk igenom din användning ordentligt och läs även igenom säkerhets och integritetsinställningarna på respektive plattform.

(Rulla gärna en eller ett par extra ”personprofiler” som du startar Social Media-konton för eftersom du snabbt kan behöva göra dig av med ett, eller iaf frysa användningen av det. Och det finns värde i att ha nya legender som fått finnas till ett tag, så att du inte skiner ”nybakad” om någon skulle granska profilen).

– Var mycket sparsam med att sprida ditt användarnamn till andra, återigen kan det utsätta dig eller dem för onödiga risker.

Lycka till!

En alternativ sida med samma funktionalitet som fakenamegenerator är datafakegenerator.com

Comments are closed.

  • Kategorier

    Expandera alla | Minimera alla